Перейти до змiсту

Річний звіт за 2009 рік – підприємці на загальних підставах. Заповнення бланку персоніфікації.

Гарного вам дня, шановні друзі!

В продовження теми подання звіту до ПФУ (персоніфікації) підприємцями-фізичними особами на загальній системі оподаткування ми розглянемо сьогодні найважливішу частину звіту: заповнення даних персоніфікації.

Для заповнення персоніфікації Вам знадобляться Ваші квартальні декларації, які Ви подаєте до податкової. З даних, вказаних у цих деклараціях, ми вирахуємо потрібні нам цифри, які внесено у бланк ІНДАНІ-СПД. (скачати цей бланк і комплект інших необхідних бланків Ви можете на сторінці “СКАЧАТИ” у розділі “Бланки звітності для річної персоніфікації за 2009 рік”).

Отже, яка методика заповнення? Розглянемо на прикладі 1 кварталу. З декларації за 1 квартал 2009 року беремо суму валового доходу. Від цієї суми віднімаємо суму витрат – в результаті отримуємо суму чистого доходу за 1 квартал. Візьмемо для прикладу, що сума чистого доходу в нас дорівнює 2000 грн за 1 квартал 2009 року.

Тепер нам треба проаналізувати цю суму – чи є вона достатньою для звіту до ПФУ, потрібно чи ні проводити доплату? Якщо сума чистого доходу за 1 квартал 2009 року дорівнює або більша за суму мінімальної зарплати, яка була встановлена на цей період, то доплату проводити не потрібно.

В противному ж випадку – коли сума чистого доходу менша за суму мінімальної зарплати за квартал – потрібно провести доплату з тим, щоб сума відрахувань до Пенсійного дорівнювала сумі відрахувань з мін. зарплати. Цей випадок буде розглянуто трохи пізніше – в іншій публікації.

А зараз розглянемо варіант, коли сума чистого доходу є достатньою. Розмір мінімальної  зарплати Ви можете побачити на сторінці “ДОВІДНИКИ” в розділі “Розмір мінімальної заробітної плати“.

Отже, як ми можемо побачити, на 1 квартал 2009 року мінімальна зарплата становила 605 грн/місяць. (Якщо множимо цю суму на 3, то отримуємо суму на квартал: 605 х 3 = 1815 грн. Потрібно, щоб сума Вашого доходу за 1 квартал 2009 року була не меншою за цю, інакше потрібно буде проводити доплату). В нашому ж випадку сума доходу в 1 кварталі 2009 року дорівнює 2000 грн. Ділимо суму 2000 грн на 3 місяці і отримуємо по 666,66 грн (цікава цифра, чи не так?) – це є дохід за 1 місяць. Мінімальна зарплата, як нам відомо, у 1 кварталі 2009 року – 605 грн. Тобто, отримана нами сума доходу навіть перевищує суму мін.зарплати.

Заносимо ці дані за 1 квартал 2009 року до форми ІНДАНІ-СПД в таблицю про помісячний дохід:

• В стовпчик 1 записуємо дані за 1,2,3 місяці – 666,66 грн.
  • Дублюємо ці цифри у стовпчик 2.
  • Стовпчик 3 – не заповнюємо.
  • В стовпчик 4 вносимо відрахування до ПФУ (33,2%), які необхідно сплатити з нашого доходу: 666,66 х 0,332 = 221,33 грн. Цю суму вносимо до стовпчика 4.
  • В стовпчику 5 заповнюємо кількість днів за місяць.

Таким же чином проводимо аналіз нашого чистого доходу за наступні квартали та вносимо цифри за наступні 3 квартали.

В кінці стовпчиків (внизу) підраховуємо суму.

Суму зі стовпчика 4 також записуємо до розділу”Нараховано із заробітку застрахованої особи” (знаходиться над таблицею про помісячний дохід).

Довідково зазначу:

• розмір мінімальної зарплати за 2 квартал 2009 року – 625 грн (тобто 1875 грн за квартал);
  • розмір мінімальної зарплати за 3 квартал 2009 року – 630 грн (тобто 1890 грн за квартал);
  • розмір мінімальної зарплати за 4 квартал 2009 року – за жовтень 650 грн, за листопад та грудень – 744 грн (тобто 2198 грн за квартал);

В розділах “Початок” та “Кінець трудових відносин” зазначаємо відповідно 01.01.09 та 31.12.09.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! В полі “Код типу ставки страхового збору” вказуємо код “14″. Він означає фізичну особу – підприємця на загальних підставах.

Інші розділи бланку заповнюються так же, як і при заповнюванні даних підприємцями на спрощеній системі оподаткування (дивіться цю публікацію). Також в цій публікації описано, як заповнюється бланка ЯРЛИК пачки документів.

Отже, ми заповнили бланк із нашими даними. В наступній публікації ми розглянемо варіант, коли сума чистого доходу є меншою від мінімальної зарплати і наші дії в цьому випадку.

А  також розглянемо варіант, коли сума чистого доходу буде перевищувати максимальну суму, з якої нараховуються внески до Пенсійного фонду (буває і таке – у дуже успішних підприємців ;) ).

Щоб не пропустити важливих новин – підпишіться на їх отримання! Ви можете читати новини через RSS, отримувати на  електронну пошту, слідкувати за новими статтями у TWITTERі.

Також можете додати публікацію, яка Вас сподобалась, у закладки – їх кнопка знаходиться одразу за цим постом, внизу.

Дотримуйтесь правил хорошого тону на сайті – ОБОВ’ЯЗКОВО коментуйте публікації, задавайте у коментарях питання!

Якщо вам сподобався матеріал і ви хочете висловити вдячність – зробіть це, подякуйте ось тут :) !

З повагою,

Ваш Консультант.

Дякую, що додали цю статтю в:
РћРїСѓР±Р»iкувати Сѓ twitter.com Написати в своему блозi livejournal

1. Алексей пишет:

Добрый вечер.

Опаньки :(
    Заполнил все по нулям, поскольку доходов за год вообще не было!
    Т.е. никакие доплаты не предвидятся!
    А по тексту получается, что должен доплатить около 2000 грн. :(
    Или так и надо?

• Consultant пишет:

Алексей, если все по нулям – т.е. все деклараци за год нулевые – то ничего платить не надо, персонификацию сдавать не надо. Надо только занести копии этих своих нулевых деклараций в управление Пенсионного фонда. Но если вздумаете, в буквальном смысле, хоть 10 копеек прибыли показать – доплачивать придется в полном объеме. Об этом подробнее расскажу в след. публикации :)

2. Алексей пишет:

Эх, если бы кто сказал изначально, что нужно копии Деклараций делать и хранить.
    Сдал по нулям и забыл. А теперь _очень_ большая проблема достать те оригиналы, чтобы сделать из них копии :(

3. Алексей пишет:

В общем, вопрос стоит и до сих пор, после посещения ПФУ выявились 3 “стратегии” инспекторов:
    1) форма №25 с нулями в графах доходов помесячно (в некоторых отделениях предлагают Форму 26)
    2) форма 25 (26) + официальное письмо с налоговой об отсутствии доходов в течение года
    3) форма 25 (26) + написанное заявление в отделе Персонификации по непонятно

4. Алексей пишет:

… по не ясной форме. (сорри, отправилось сообщение)

И меня уже пугает, что мой инспектор – молодая девушка и она предложила вариант №1.
    Вариант №2 делается в течение месяца, в налоговой инспекции.
    Вариант №3 – очередь из 200 человек, сдающих персонификацию (издевательство, чесслово).

По персонификации – сказали, что если нет ни доходов, ни прибыли,- оформлять не надо
    Если есть доходы, но прибыль = 0 – также вопросы…

Эх … кто бы ответил на вопросы :(

5. Consultant пишет:

Вообще-то, ответ один: нет прибыли – нет и отчислений с прибыли, т.е. нет денег, которые Вы платили в ПФУ – соответственно, нет и персонификации. Потому что персонификация заполняется только по цифрам тех денег, которые поступили от Вас в ПФУ. Если же мы обратимся к документу, который регламентирует это процесс – “ІНСТРУКЦІЯ про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, то выясним следующее:
    – п. 11.12 говорит, что предприниматели – физ.лица подают додаток 25;
    – п. 11.13 говорит, что “розрахунок… подається незалежно від стану фінансово-господарської діяльності”, т.е. вам надо подать в ПФУ дод.25 с нулевыми значениями;
    – п.11.14 говорит: “11.14. Розрахунки сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування приймаються органом Пенсійного фонду без попередньої перевірки зазначених у них показників.” Т.е. фактически никто не имеет права требовать у Вас еще какие-то подтверждения (типа тех же нулевых деклараций) в момент, когда Вы сдаете дод.25. Но лучше все же принести копии нулевых деклараций – как говорится, “меньше менингита на голову”.

6. Алексей пишет:

Копии деклараций с меня не требовали, да и у меня их попросту нет (теперь, понятно, буду делать).

А про письмо говорили многие. Скажем так – моя инспектор подтвердила, что “не обязательно”, но для самоуспокоения можно. Другой вопрос – как “расталкивать” очередь, чтобы не бурчал народ. Мне всего-то надо взять “шаблон” и сдать заполненный.

Написати коментар

XHTML: Ви можете використовувати теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>