Перейти до змiсту

Річний звіт за 2009 рік – підприємці на загальних підставах: доплата до мін. зарплати.

Доброго дня, шановні друзі!

Продовжуємо розглядати тему подання звіту до ПФУ (персоніфікації) за 2009 рік підприємцями-фізичними особами на загальній системі оподаткування.

Попередні публікації на цю тему дивіться тут і ось тут.

В продовження теми заповнення бланку ІНДАНІ розглянемо випадок, коли сума отриманого чистого прибутку менша за суму мінімальної зарплати.

Отже:

• розмір мінімальної зарплати за 1 квартал 2009 року  -  605 грн (тобто 1815 грн за квартал);
  • розмір мінімальної зарплати за 2 квартал 2009 року – 625 грн (тобто 1875 грн за квартал);
  • розмір мінімальної зарплати за 3 квартал 2009 року – 630 грн (тобто 1890 грн за квартал);
  • розмір мінімальної зарплати за 4 квартал 2009 року – за жовтень 650 грн, за листопад та грудень – 744 грн (тобто 2198 грн за квартал).

Наприклад, сума отриманого прибутку за 1 квартал 2009 року у нас дорівнює 1000 грн. Як бачимо, сума мін. зарплати за 1 квартал – 1815 грн. Якщо ми розділимо нашу 1000 грн на 3 місяці, то в нас  вийде 333 грн, в той час як мін. зарплата 605 грн. Вираховуємо різницю: 605 – 333 = 272 . Ось цю різницю - 272 грн в місяць –  нам і потрібно доплатити.

Заносимо ці цифри до бланку ІНДАНІ. Для цього, окрім бланку ІНДАНІ з кодом типу ставки страхового збору “14″, береться ще один окремий бланк ІНДАНІ, заповнюються його реквізити (код, П.І. Б., рік), вказуємо “Код типу ставки страхового збору – 12″ (“Доплата”). Далі заповнюємо його наступним чином:

• в стовпчик 2 вносимо цифру доплати, вирахувану нами (в даному випадку це 272 грн) ;
  • вираховуємо 33,2% від цієї суми: 272 х 0,332 =  90,34 грн.
  • вносимо вирахувану суму (90,34 ) в стовпчик 4;
  • таким же чином проводимо аналіз і розрахунок цифр за до кінця року.
  • в кінці стовпчиків в графі “Сума” підраховуємо загальні суми;
  • суму стовпчика 4 дублюємо в графу “Нараховано із заробітку застрахованої особи”

Ця сума буде вам дуже потрібна – адже її вам потрібно буде доплатити у Пенсійний фонд для того, щоб у Вас прийняли звіт.

У нашому випадку, коли за кожен квартал ми маємо по 1000 грн прибутку, то сума стовпчика 2 складатиме 3722 грн, а сума стовпчика 4 – 1235,7 грн. Цю суму і потрібно доплатити в ПФУ.

В розділах “Початок” та “Кінець трудових відносин” зазначаємо відповідно 01.01.09 та 31.12.09.

Інші розділи бланку заповнюються так же, як і при заповнюванні даних підприємцями на спрощеній системі оподаткування (дивіться цю публікацію).

Ще раз нагадаю, що всі необхідні Вам бланки для звітності за 2009 рік  (у тому числі і вказані у цій публікації) Ви можете скачати на сторінці “СКАЧАТИ” у розділі “Бланки звітності річної персоніфікації за 2009 та попередні роки” або безпосередньо тут.

“А що треба робити, коли у мене не було прибутку”? В наступній публікації ми ретельно розберемо це питання – коли у вас в декларації вказано  нульові прибутки чи нульовий дохід – як бути тоді? Які документи треба подавати до Пенсійного, якщо у Вас не було прибутку?

Щоб не пропустити важливих новин – підпишіться на їх отримання! Ви можете читати новини через RSS, отримувати на  електронну пошту, слідкувати за новими статтями у TWITTERі.

Також можете додати публікацію, яка Вас сподобалась, у закладки – їх кнопка знаходиться одразу за цим постом, внизу.

Дотримуйтесь правил хорошого тону на сайті – ОБОВ’ЯЗКОВО коментуйте публікації, задавайте у коментарях питання!

Якщо вам сподобався матеріал і ви хочете висловити вдячність – зробіть це, подякуйте ось тут :) !

З повагою,

Ваш Консультант.

Дякую, що додали цю статтю в:
РћРїСѓР±Р»iкувати Сѓ twitter.com Написати в своему блозi livejournal

2 комментария

1. Алексей пишет:

Интересная публикация.
    Кстати, откуда термины, поскольку в теории экономики доход – это то, что заработано на разнице купля-продажа, а прибыль – сколько осталось дохода после всех официальных растрат.
    Но мне все же кажется, логически, что такого расклада с “доплатами” не может быть.
    Предположим, что у Вас “чистый доход” 300 грн. за квартал. Или 100 грн./мес.
    С этих 100 грн. Вы должны заплатить:
    33.2% в ПФ или 33 грн.
    15% ПН или 15 грн. (или считается с 66 грн.???)
    Итого 52 грн./мес. А дальше вынь да полож около 600 грн. в ПФ как “доплату”.
    Государство, конечно, “грабитель”, но не настолько же!

Есть еще два момента:
    1) ЧП без наемного труда не обязан платить себе зарплату. Вам лучше знать, какие документы для этого подаются. Я слышал, официальное письмо на следующий период (год для ЧП без НТ) в канцелярию ПФ.
    2) Правильные траты на товары/услуги согласно ВЭДам. Т.е. у Вас, например, консультационные услуги в сфере ИТ, возможны траты на программно-аппаратное обеспечение. Выходя на “0″ или даже “-” в “чистых доходах”.

Было бы неплохо, если бы вы сделали бланки подобных писем в ПФ.

2. Mildred пишет:

Your posting is aboslutley on the point!

Написати коментар

XHTML: Ви можете використовувати теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>